Last Updated on 23 באפריל 2016 by יוסי זאבי

כמו בכל שנה עם הגיעו של חג הפסח עולה וצצה לה שאלת השאלות- "כמה זמן הלכו בני ישראל במדבר?"… אז זהו שלא, דווקא השאלה שמעסיקה את מרבית האנשים היא "האם מצות זה משמין?" או "כמה קלוריות יש במצה?" או " האם מצה משמינה יותר מפרוסת לחם?" או כל ווריאציה אחרת שתבחרו.

יוסי נוגס במצה- כל ביס שווה בערך 5 קלוריות ובמצה יש בערך 100 קלוריות

השורה התחתונה כבר בהתחלה- מצות לא משמינות אם אוכלים במינון

אז בשביל אלו שלא אוהבים שמושכים אותם עד הסוף עם התשובה אני אגיד את זה פשוט. אם שומרים על אותה כמות קלוריות ביחס שבין אכילת לחם לאכילת מצות, אין סיבה שמצות יהיו משמינות יותר מלחם.

אך מהו היחס בין מצות ללחם אתם שואלים?

2 מצות שוות מבחינה קלורית פחות או יותר ל- 100 גרם לחם (בין 2-3 פרוסות תלוי בסוג הלחם) ששווים בערך 200 קלוריות ומרביתן מגיעות גם בלחם וגם במצות מאב המזון- פחמימה.
אז מכיוון שכל נושא הקלוריות מעניין את רובכם עד מאוד, חשבתי שזה יהיה נחמד לעבור בקצרה על הנושא לפני ליל הסדר ולעשות מעט סדר בדברים.

מצה עשויה מקמח ואין בה שמן

אז ראשית בואו נזכיר שמצה למעשה עשויה מקמח שלא עבר התפחה. בעוד שלמרבית הלחמים מלבד מים מוסיפים שמנים מוקשים/מוקשים חלקית/לא מוקשים לאותו קמח מצות לא מוסיפים שמן.

בלחם יש מים והוא משביע יותר ממצה

מצד שני נפח הלחם מורכב ברובו מנוזלים בעוד שמצה היא יבשה וללא נוזל ככה שבעבור רבים לחם משביע יותר ממצות. אגב בהקשר הזה רבים נוהגים להרטיב את המצות במים מה שכמובן מגדיל את נפחן ואת תחושת השובע שהן מקנות.

בלחם ובמצות יש אותן קלוריות אם שומרים על יחס שווה

ב- 100 גרם לחם יש כבערך 200 קלוריות תלוי בסוג הלחם, לרוב זה יוצא כ- 3 פרוסות לחם תלוי בגודלו ובדחיסותו וכמובן שמדובר על לחם ללא תוספות כלשהן. וכן, ב- 2 מצות יש בערך אותה כמות קלוריות. אגב, אם בעבר מצות היו נאפות בעיקר מקמח לבן, הרי שהיום ניתן למצוא גם ווריאציות נוספות כגון מצות מקמח מלא – היבט חשוב מבחינת ערך גליקמי ושובע לאורך זמן. ולמרות זאת, אני כחובב מצות מוצהר, מעדיף לאחר אימון, לאכול בעיקר מצה רגילה מקמח לבן כמקור לפחמימה פשוטה המזינה את השריר יחסית מהר ובעלת כמות קטנה של סיבים תזונתיים הידועים כמעכבי ספיגת חלבון.

אכילה רגשית וההיבט המנטלי שבאכילת מצות

יהיו שיגידו שמכיוון שהמצה קטנה ודקה, וכל מהותה הוא צמצום ודוחק (הרי בני ישראל היו צריכים משהו בעל כושר שרידות גבוה כדי ללכת במדבר 40 שנה…) אנו נוטים לאכול יותר מהדברים שמסביב, בין אם המצה מהווה בסיס לסנדוויץ' ובין אם כתוספת ליד הצלחת. יכול להיות שהיבט פסיכולוגי זה כשלעצמו הוא הגורם לנו להשמין בפסח. בהקשר הזה שווה להזכיר ששילוב של סלט קטן ליד הצלחת או ליד הכריך-מצה וכוס מים יתרמו לתחושת השובע, רק חשוב להזכיר שסלט עלול להיות לא "זול" מבחינת קלוריות וסוכרים אם הוא נקצץ מהירקות העשירים בסוכר כגון עגבנייה וגזר, אבל את זה נשאיר לפוסט אחר.

מצות ופינוקים אחרים

מה לא נדבר על מצות עם שוקולד? נדבר גם נדבר! בעבור חלק מאיתנו פסח זה חג נהדר כדי להתפרע עם דברים ייחודיים לפסח כגון מצות עם שוקולד, "מצה ברייט", לביבות, עוגיות של פסח והרשימה עוד ארוכה.. כמובן שלכל אלו ישנו ערך קלורי לא מבוטל בעליל והמחיר שנשלם ברוב המקרים יהיה שינוי על צג המשקל שלנו בסוף החג.

לסיכום- האם מצות זה משמין?

אז לסיכום, כפי שהוזכר כבר בחלקו הראשון של הכתוב, במידה ובמהלך החג נשתדל לאכול מצות תוך שמירה על יחס פחמימות זהה לתפריט הרגיל שלנו, הרי שאין סיבה מיוחדת להשמין בחג. שיהיה לנו חג שמח וטעים.

מודגש בזאת כי התכנים אינם מתאימים לכל אחד ואחת. התכנים המוצגים מהווים דעה אישית ובשום אופן אינם מעודדים שימוש בתוספי תזונה ו/או תוספים/ חומרים משום סוג. התכנים אינם מהווים המלצה לתוכנית תזונה, אימון, או פעילות גופנית, או אחרת, משום סוג ואין לראות בתכנים תחליף להתייעצות פרטנית עם רופא וכל גורם מוסמך או רלוונטי.

0 תגובות

השאירו תגובה

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *