Last Updated on 2 בנובמבר 2022 by יוסי זאבי
אני יודע שמתאמנים מגיעים לפוסטים שלי כשהם מחפשים משהו ואני בטוח ששאלת את עצמך מה זה אימון פונקציונלי ולמה כולם מדברים על זה בכל מקום. האמת שזה כבר לא כזה חדיש ואימון פונקציונלי מלווה אותנו מאז ומתמיד רק שבעבר לא קראו לזה כך ולא היתה התייחסות מיוחדת לשמות, אנשים פשוט התאמנו בלי לחפש כל מיני טרנדים או שמות שיעשו באז והייפ מטורף.
בכל אופן יש לך מטרה לברר מה זה אימון פונקציונלי ואני בהחלט ארצה בפוסט הלא ארוך הזה לחלוק איתך חלק מהתובנות שלי כדי שבסוף הכתבה לפחות חלק מהדברים יהיו ברורים, וכן, בהחלט עשיתי לך ספוילר – כי למעשה לא הכל יהיה ברור.
לפני אימון פונקציונלי – מה זה פעילות גופנית ומהי הגדרתה
לפני שבכלל מתחילים לדבר על אימונים פונקציונליים ועל מה זה בכלל אימון פונקציונלי צריך לעצור רגע ולהתייחס למשהו הרבה יותר בסיסי ולהשיב על השאלה מהי בכלל פעילות גופנית. פעילות גופנית היא הרי הבסיס לכל אימון ולכן צריך להתעכב על ההגדרה. למרות שכבר כתבתי פוסט שלם שעוסק בהגדרה ומרחיב במיוחד על מה זה פעילות גופנית ואשמח אם יהיה לך זמן לקרוא אותו, אך אני אשיב לך כבר פה שפעילות גופנית היא למעשה כל פעילות המתבצעת באמצעות שרירי הגוף השונים ומצריכה כמות אנרגיה (קלוריות) משמעותית רבה יותר ממנוחה.
הווה אומר שפעילות גופנית היא למעשה כל פעילות פיזית שאנחנו מבצעים. בטח שאלת את עצמך אז מה למשל עשוי להיחשב פעילות גופנית? אשיב לך.
פעילות גופנית היא למשל:
- גינון ועבודות בית
- ניקיון
- צביעה
- סידור מחסן
- טיול עם הכלב
- קניות בסופר
- עליה במדרגות
- ריקודים וכדומה
ישנן דוגמאות רבות לפעילות גופנית אך נראה לי שהבנת את הרעיון.
אגב, עם התקדמות הטכנולוגיה, אנחנו פחות ופחות פעילים גופנית ורוב הפעילות שהורגלנו לבצע בעבר, פשוט פחתו עד הופסקו ברמה כמעט מגוחכת וזה למה?! כי אם הגענו למצב שאנחנו יכולים לחסוך את ההליכה אל מפסק תאורה בבית, מפסק דוד החשמל, או להגיף תריסים באופן אוטומטי – הרי שאנחנו כמעט לגמרי לא מבצעים פעילויות בסיסיות.
מה זה אימון "רגיל"
אז אנחנו בדרך לאימון פונקציונלי ולאחר שהגדרנו והשבנו על מהי פעילות גופנית כדאי שנשיב גם על השאלה מהו בכלל אימון. כן אתם יודעים, אימון "רגיל". אותו אימון שעשוי להתבצע בבית או בחדר הכושר, עם החברים בקבוצה וכדומה.
אז אימון הוא בעצם כל פעילות גופנית (את ההגדרה קראתם בפסקה הקודמת) המתבצעת באופן מסודר, עקבי וכזה החוזר על עצמו, מושכל, מתוכנן ומובנה, במטרה לשפר או לשמר את אחד או יותר ממרכיבי הכושר הגופני.
אם כן, אימון הוא פעילות גופנית שאנחנו מבצעים באופן קבוע ומסודר ואנחנו מתאמנים כדי לשמר או לשפר את הכושר שלנו.
למרות שפעמים רבות כשמחפשים מאמן כושר אישי ומתקשרים אלי כדי לקבל פרטים כדי לברר כמה עולה אימון כושר אישי, אני מסביר שאני צריך לשמוע קודם כל מה המטרות מכיוון שכושר היא מילה רחבה וגדולה מאוד להמון מרכיבים מגוונים ולעיתים מנוגדים.
ניתן לחלק את מרכיבי הכושר למרכיבים הקשורים לבריאות ולמרכיבים הקשורים ליכולת ולכישורים שלנו. רק בכדי לסבר את האוזן ולעשות את זה פשוט, גמישות היא מרכיב כושר וכך גם כוח שריר או קואורדינציה, גם סיבולת שריר היא מרכיב כושר וגם שיווי משקל.
בדרך כלל נהוג לבצע באימוני התנגדות מסורתיים בחדר הכושר עבודה מאוד חד ממדית על מרכיב כושר אחד או שניים. מניח שלא אטעה אם אגיד שאני מניח כי ברוב האימונים שלך בחדר הכושר כנראה עשית קצת משקולות/מכשירי כוח ואולי רצת מדי פעם כמה דקות על המסילה בכדי לשרוף כמה קלוריות או לשפר את הכושר האירובי.
באימונים אלו כפי הנראה שיפרת או שימרת את כוח וסיבולת השרירים שלך ובמידה מסוימת גם את סיבולת הלב והריאה.
מה זה אימון פונקציונלי ולמה זה נקרא כך
אז עכשיו לאחר שעברנו על מספר מושגים בסיסיים כמו מה זאת פעילות גופנית ומה זה אימון, ניתן להיכנס לרזולוציות גבוהות יותר ולהשיב על השאלה מה זה אימון פונקציונלי.
ADL זה ראשי תיבות למושג שנקרא activity of daily living או בעברית הפעילות היומיומית שאנחנו מבצעים. האימון הפונקציונלי מתיימר לשפר את האופן שבו אנו מבצעים את המשימות או המטלות היומיומיות שלנו באמצעות תרגול המשלב את תנועות ייעודיות שרובן רב מפרקיות ומורכבות באופן קואורדינטיבי וכזה המאתגר גם את שיווי המשקל ומרכיבי כושר נוספים.
האימון הפונקציונלי בסופו של דבר הינו אימון ספציפי שברמתו הבסיסית ביותר אמור להיות תלוי מטרה, סגנון חיים או מותאם לגמרי למתאמן המבצע אותו. למעשה אימון פונקציונלי לאדם מבוגר, שונה מאימון לאישה הרה, או ספורטאי המתמחה בקריקט או כזה המתמחה בגלישת גלים.
האם לכל אחד מתאים אימונים פונקציונאליים?
אימון פונקציונלי מתאים לכל אחד או אחת אך בתנאי שבוצעה הערכה ושהאימון מותאם לצרכים שלכם. למעשה ניתן לומר זאת על כל סוג אימון אך באשר לאימון הפונקציונלי, בכדי שישיג את המטרות שלשמן מתאמנים, חשוב שהאימון יבנה ויורכב באופן המשקף את צרכיו של המתאמן. במילים פשוטות, בעוד שכדורגלן נזקק לעבודת זריזות, שינוי כיוון ומיאוצים חזקים, המתאמן המבוגר זקוק לכוח אמה ושיווי משקל, תרגול משכיבה לישיבה וכדומה. זה כמובן על קצה המזלג וכוללני מדי אך עשוי להבהיר את הנקודה.
מה ההבדל בין אימון רגיל לאימון פונקציונלי
אם ניקח את ההשוואה בין אימון "רגיל" בחדר הכושר לבין אימון פונקציונלי אז נראה כי האחרון עשוי להתעלות כאשר המטרה היא שיפור הפעילות היומיומית (ADL) וזאת בהנחה שהוא בנוי באופן המתאים למתאמן על פי גילו, יכולותיו הגופניות, מצבו הבריאותי וכמובן שאר מתודיקות רלוונטיות לתורת האימון כגון המצב הנוכחי באימון, מידת הריכוז, העייפות, שעה במהלך היום וכו'.
כמובן שכאשר מדברים על ספורטאים אזי כי אימון פונקציונלי לענף הספורט שלהם הוא בהחלט הדרך הנכונה כאשר משווים זאת אל מול אימון חסר מטרה או כזה שאיננו מותאם מטרה או ענף.
מטרות שכיחות באימונים פונקציונליים
מגוון המטרות באימון פונקציונלי עשויות להיות מגוונות ורבות מאוד. מטרות כגון שיפור זריזות או כוח מתפרץ, קואורדינציה או כוח מרבי, אלו הן מטרות המתאימות למשל לספורטאים המעוניינים לשפר את יכולתם הספורטיבית בתוך הענף בו הם פעילים. מטרות לאוכלוסיות ספציפיות כגון נשים בהריון עשויות להיות למשל עבודה על שיווי משקל, עבודה בחשיבה על אזור הגב הנושא עומסים רבים ככל שחודשי ההיריון מתפתחים. מטרות לגיל השלישי עשויות להיות למשל חיזוק כוח האמות או עבודה שמטרתה שיפור ושימור שיווי המשקל, שימור מסת השריר, סימולציות של משימות ביתיות יומיומיות תחת גירויים נוספים או "רעשי רקע" וכדומה.
כמה פעמים בשבוע כדאי להתאמן
עקרונות האימון הפונקציונלי אינם שונים מאימון רגיל וכאשר מדברים על תדירות האימון הרי שגם כאן במידה והמרכיב הדומיננטי באימון הינו עבודת התנגדות, חשוב לבצע בין 2-3 אימוני התנגדות בשבוע כאשר בין אימונים ישנה מנוחה של לפחות יום אחד. יחד עם זאת, לכל מרכיב כושר אותו מעוניינים לשפר יש את ההנחיות נכונות לו ולכן, חשוב להבין מה המרכיב העיקרי עליו שמים דגש, או מהי המטרה לשמה מתאמנים ומשם להבין מהם המינונים הנכונים למתאמן/ת.
איזה הכשרה צריך על מנת להעביר אימון פונקציונלי
בהינתן כי ההדרכה של אימון פונקציונלי היא בתוך חדר הכושר הרי שחוק הספורט מתיר להדריך רק למאמן מוסמך שעבר קורס הדרכה כחוק. כתבתי לא מזמן פוסט שלם על קורסי הסמכה למאמן כושר אישי וניתן לקרוא שם על התהליך ומה שמסביב.
טיפים לאימון פונקציונלי איכותי
ישנם לא מעט טיפים על כיצד לבצע אימון איכותי אך ארצה להתמקד בטיפים העיקריים והנה הם:
- יש לבצע הערכה ולהגדיר היטב מה המטרה שלכם, מה תרצו לחזק או לשפר
- בחרו מדריך מוסמך ועשו איתו שיחה במהלכה בצעו תיאום ציפיות באשר לתהליך
- בחרו שעות בהן אתם במיטבכם, אימון פונקציונלי עשוי להיות מאתגר ולכלול מספר מרכיבים שונים שיצריכו מכם לא מעט פוקוס ואנרגיה
- בחרו מיקום נוח שיתאים לכם להתאמן בו
- אל תהססו לשאול שאלות ולהתייעץ עם המאמן שלכם במהלך התהליך, מאמן טוב לא מתבייש להגיד שהוא לא יודע ולשאול שאלות שיעזרו לו להעביר לכם את הידע הנחוץ
האם כדאי לעשות אימון פונקציונלי בבית או בסטודיו
שאלה שאני נתקל בה לא מעט היא, האם לבצע אימון פונקציונלי בבית או בסטודיו והרי שאין תשובה אחת טובה ושמתאימה לכל סיטואציה. מלבד הפרטים הטכניים כגון זמן מבוזבז בדרכים או לחילופין העדר תנאים אידיאליים לאימון בבית בחלק מהמקרים (תלוי מי המתאמן, ייתכן ומתאמן בן הגיל השלישי זקוק לאימון ביתי והרי שזהו לא חסרון עבורו) הרי שכל מקרה הוא לגמרי לגופו וקשה להשיב האם אימון פונקציונלי בבית עדיף על פני אימון בחדר הכושר. כך או כך, כתבתי פוסט על אימון בבית או בחדר הכושר וניתן לקבל ממנו מספר תובנות חשובות.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!