Last Updated on 5 ביולי 2016 by יוסי זאבי
עבור ספורטאים רבים מדידת דופק הינה חלק מהותי מהבקרה הנדרשת לשם אימון יעיל וכמעט בכל שעון ספורט המכבד את עצמו ישנה מערכת לניטור הדופק של הספורטאי או הספורטאית העונדים את השעון. למעשה כיום בשנת 2016 ניתן למצוא שעונים מתקדמים מאוד שמסוגלים למדוד דופק בצורה די מדויקת אפילו ללא רצועת דופק לחזה, אלא באמצעות חיישן מובנה בגב השעון – חידוש מרענן בשונה מקודמיו בדור הישן של שעוני הדופק.
על אף שספורטאים מנוסים מייחסים למדידת הדופק ערך נלווה כבקרה לאימון, ערכים כגון מהירות, זמן ומרחק נחשבים כאמצעים לא פחות חשובים לבקרה. מדידת דופק בהחלט יכולה לתת ערך מוסף להגבלת העצימות המועמסת על הספורטאי באימונים ולהגדיר את טווחי האימון הרצויים לו.
כיצד מגדירים דופק?
נפח הדם המוזרם מהלב דרך העורקים מרחיב את דפנותיהם ויוצר פעימות במקצב משתנה בהתאם לעצימות המאמץ (ולא רק), הפעימות הנוצרות הן הדופק שלנו. נהוג למדוד את הדופק ולסווגו לפי ערכים של דקה (60 שניות).
ממה הדופק שלנו מושפע?
כמובן שדופק מושפע בעיקר מהמאמץ שלנו אך לא רק. דופק יכול להיות מושפע ממצבים שונים כגון: מחלה או מצב רוח, התרגשות, שימוש בתרופות, מצב פיזי כגון שכיבה או עמידה, שינוי טמפרטורה, שינוי גובה ועוד.
מהו דופק מנוחה?
הדופק המתקבל במנוחה מוחלטת מוגדר כדופק מנוחה. דופק מנוחה עשוי להשתפר ולרדת לערכים נמוכים כתוצאה מהסתגלות לאימוני סיבולת לב-ריאה עקב שינויים פיזיולוגיים המתרחשים בגוף. למרות שכלל זה איננו הוכח בצורה מוחלטת, נהוג לשייך לספורטאים דופק מנוחה נמוך במיוחד אך כאמור טענה זו הוכחה כלא ודאית וישנם ספורטאים בעלי דופק מנוחה גבוה מהרגיל. לפי "איגוד הלב האמריקאי" ערכים תקינים של דופק מנוחה (ערך לדקה) לבוגרים נעים בין 60-100. לפני מדידת דופק מנוחה יש להקפיד על מספר דגשים כגון:
- להיות במנוחה מוחלטת לפחות למשך 15 דקות ורצוי בשכיבה
- לא למדוד בעת לחץ נפשי
- יש להקפיד על נשימה דינמית ומשוחררת
- לא מומלץ למדוד דופק לאחר ארוחה כבדה
היכן מודדים דופק?
למרות שניתן להרגיש את הדופק גם בוורידים, לרוב נהוג למדוד את הדופק בשני אתרי מדידה עיקריים, האחד הוא בשורש כף היד ואתר המדידה השני הוא בעורק הצוואר (העורק התרדמני). את הדופק קל להרגיש כאשר מניחים את האצבע והאמה בעדינות על אחד מאזורי המדידה.
כיצד למדוד דופק?
לשם מדידת הדופק יש להצטייד בשעון המונה שניות. כפי שציינתי בפסקה הקודמת מניחים את האצבע והאמה על אחד מאזורי המדידה, לטעמי הכי קל למדוד בעורק הצוואר (לא משנה מאיזה צד יש שני עורקים – ימני ושמאלי – האחד מכל צד) מכיוון שככל שמתרחקים לאזורים פריפריאליים כגון שורש כף היד הדופק פחות מורגש. מזהים את פעימות הדופק וסופרים כמה פעימות הרגשנו במשך 15 שניות, את התוצאה מכפילים ב-4 לשם קבלת אומדן דופק/דקה. במאמצים עצימים יותר מכיוון שישנה ירידת דופק מהירה מאוד ניתן למדוד לפי 6 שניות ולהכפיל את התוצאה ב- 10.
מודגש בזאת כי התכנים אינם מתאימים לכל אחד ואחת. התכנים המוצגים מהווים דעה אישית ובשום אופן אינם מעודדים שימוש בתוספי תזונה ו/או תוספים/חומרים משום סוג. התכנים אינם מהווים המלצה לתוכנית תזונה, אימון, או פעילות גופנית, או אחרת, משום סוג ואין לראות בתכנים תחליף להתייעצות פרטנית עם רופא וכל גורם מוסמך או רלוונטי.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!
זה היה מעינין
תודה:)
אחלה תוכן, ענית לי בדיוק על השאלות הפשוטות
תודה רבה אני שמח שאהבת!
אחלה גבר
תודה רבה:)
תודה על הפוסט מאד מעניין ושימושי וגם חשוב!
ביי, הצלחה בחיים
תודה רבה, מעריך מאוד