Last Updated on 17 באוקטובר 2017 by יוסי זאבי

תרופות כגון אספירין ואיבופרופן נפוצות מאוד בארון התרופות כמעט בכל בית. למעשה מרביתנו נוהגים לנטול משככי כאבים באופן כמעט מידי כאשר יש לנו כאבי ראש וכדומה. אותם תרופות משתייכות בעצם למשפחת תרופות הנקראת "נוגדי דלקת לא סטרואידים" או באנגלית NSAID (Non-Steroidal Anti Inflammatory Drugs) מחקר מאת ליליה ועמיתיו (1) מצא כי לנטילת משככי כאבים אנטי דלקתיים כגון איבופרופן בכמויות גדולות ובמשך 8 שבועות, יש השפעה שלילית על גדילת מסת שריר.

לשם ביצוע המחקר שכאמור ערך 8 שבועות, חולקו 31 משתתפים בריאים בהם גברים ונשים לשתי קבוצות:

  1. קבוצה של 15 משתתפים שנטלה איבופרופן (IBU) בכמות גדולה יחסית של 1200 מ"ג
  2. קבוצה של 16 משתתפים שנטלה אספירין (ASA) בכמות קטנה יחסית של 75 מ"ג

כל קבוצת נבדקים ביצעה שני תרגילים שונים לרגליים, האחד תרגיל באמצעות גלגל תנופה (flywheel ergometer ) והשני, תרגיל מסורתי כנהוג באימון משקולות (FW).

מדדים נלקחו משריר הארבע ראשי בשתי הקבוצות לפני ובתום המחקר. המדדים שנלקחו ונבדקו הם:

  1. הערכת מסת שריר בבדיקת MRI
  2. הערכת כוח מרבי
  3. ביופסיה של השריר כדי לאמוד ולנטר תגובות מולקולריות המאופיינות עם סינתזת שריר.

התוצאות שהתקבלו הראו כי לא היה שוני בנפח השריר הנבדק (שריר הירך הקדמית – "ארבע-ראשי") בין הרגליים שביצעו תרגילים שונים אך כן היה הבדל בנפח השריר בקבוצה שנטלה אספירין במינון נמוך בהשוואה לקבוצה שנטלה איבופרופן במינון גבוה:

  1. איבופרופן – 3.7%
  2. אספירין – 7.5%

כמו כן, בתרגיל שהתבצע באמצעות משקולות (FW) שתי הקבוצות התחזקו בכוח המרבי באופן זהה (11-20%). זאת ועוד, טוענים החוקרים כי בתרגיל שהתבצע עם גלגל התנופה ניכר שינוי בכוח המרבי בשתי הקבוצות אך שינוי משמעותי יותר נצפה בקבוצה שנטלה אספירין במינון נמוך. בנוסף, נצפו עוד מספר שינויים בניתוח הרמה המולקולרית.

מן הכתוב עולה כי לאחר 8 שבועות מחקר, מנות מקסימליות של איבופרופן עשויות להפחית את האדפטציות להיפרטרופיה (עיבוי מסת השריר – "גדילה") להן ניתן לצפות מאימון כוח אצל צעירים בריאים ולכן ייתכן שעל מתאמנים שמעוניינים להעצים את האפקט המתקבל מאימוני כוח – יש לצמצם את השימוש המוגזם בתרופות נוגדות דלקת.

אך כפי שהדגשתי הכמויות בהן השתמשו במחקר זה הן עצומות (1200 מ"ג היא כמות השווה ל-6 כדורים של 200 מ"ג) וכאמור לא משקפות את אופן השימוש השכיח והאופייני שכולנו מכירים – כדור או שניים לכל היותר.

מחקר אחר משנת 2008 מאת קרנץ וחבריו (2) בדק את השפעתן של כמויות מתונות יותר של 400 מ"ג איבופרופן ליום על היפרטרופיה וכוח. לצורך מחקר זה שערך כ-6 שבועות גויסו כ-18 נבדקים ביניהם גברים ונשים בשנות העשרים שלהם.

פרוטוקול המחקר כלל אימון של שריר הבייספס (יד קדמית) בנפח של 6 סטים תחת התנגדות כבדה של 4-10 חזרות לסט ובמשך חמישה ימי אימון בשבוע כאשר בכל יום התאמנו על צד אחר, ימין ושמאל. מיד לאחר האימון קיבלו חלק מהנבדקים את מנת האיבופרופן בעוד שקבוצת הביקורת קיבלה מנת פלצבו (מנת דמה).

  • מדדים של נפח השריר נלקחו לפני ולאחר האימון על ידי סריקה במכשיר אולטרה-סאונד
  • כוח מרבי נבדק בתרגיל כפיפת המרפק
  • בנוסף נתבקשו הנבדקים לדרג את תחושת הכאב בשריר על בסיס יומי כתוצאה מהאימון

תוצאות מחקר זה העלו כי לנטילת האיבופרופן לא הייתה השפעה על ההיפרטרופיה ועל הכוח המרבי שנבדק. החוקרים קבעו כי שימוש מתון של איבופרופן לאחר אימון כוח איננו משפיע על היפרטרופיה, כוח מרבי ותחושת הכאב בשריר.

***תודה מיוחדת לטל בן-משה על ההערות וההארות בפוסט זה***

מודגש בזאת כי התכנים אינם מתאימים לכל אחד ואחת. התכנים המוצגים הינם להעשרה בלבד, בחלקם דעה ופרשנות אישית ובשום אופן אינם מעודדים שימוש בתוספי תזונה ו/או תוספים/חומרים משום סוג. התכנים אינם מהווים המלצה לתוכנית תזונה, אימון, או פעילות גופנית, או אחרת, משום סוג ואין לראות בתכנים תחליף להתייעצות פרטנית עם רופא וכל גורם מוסמך או רלוונטי.

1.) Lilja, M., Mandić, M., Apró, W., Melin, M., Olsson, K., Rosenborg, S., Gustafsson, T. and Lundberg, T. R. (2017), High doses of anti-inflammatory drugs compromise muscle strength and hypertrophic adaptations to resistance training in young adults. Acta Physiol. doi:10.1111/apha.12948

2.) Krentz, J. R., Quest, B., Farthing, J. P., Quest, D. W., & Chilibeck, P. D. (2008). The effects of ibuprofen on muscle hypertrophy, strength, and soreness during resistance training. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism33(3), 470-475.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *