Last Updated on 20 בינואר 2020 by יוסי זאבי
אין ספק כי הטכנולוגיה הלבישה המוכרת לנו כשעונים חכמים המודדים דופק ומאובזרים בין השאר בפיצ'רים נוספים כמו GPS התראות מהנייד וכדומה – כבשה את השוק בשנים האחרונות. בשנת 2020 ישנם לא מעט טרנדים מעניינים ולמעשה כיום ניתן לקנות שעון או צמיד ניטור דופק בעלות שווה לכל נפש של שקלים ספורים ובכל מקום, אפילו בקיוסק. טכנולוגיה זאת כל כך זמינה שזה יהיה חריג במיוחד אם לא הציעו לכם עד כה שעון דופק או צמיד באחת מרשתות השיווק או באיזה עלון מתנות ומבצעים לחג.
פיצ'רים מגניבים נוספים בשעון דופק
אז כאמור מלבד שאר הפיצ'רים המגניבים כגון, מערכת ניווט לווינית שכבר הזכרנו, דפדוף בהודעות וואטסאפ ומענה לשיחות, הצורך האמיתי של המכשירים הללו הינו לנטר עבורנו מדדים באימון ובהקשר זה את עצימות הפעילות – כלומר את הדופק בזמן האימון. מלבד מדידת דופק בין המדדים הנוספים שמקובל למדוד באמצעות מכשירים אלו נהוג להתייחס גם לחישוב הקלוריות כתלות במאמץ ולאיכות השינה וכדומה.
מבט בשעון דופק גנרי חושף בפנינו מלבד עיצובים מושכים כאלו ואחרים, את חיישן הדופק בדמות עינית קטנה הממוקמת בגבו של השעון ופולטת אלומת אור חזקה בזמן המדידה.
עד כמה מדויקת מדידת דופק באמצעות שעון מפרק כף היד
אך עד כמה המכשירים הללו עושים את זה טוב ומה מידת האמינות? זאת כבר שאלה מעניינת שלא מעט מחקרים ניסו להשיב עליה בשנים האחרונות מאז מכשירים אלו צצו לשוק.
סקירה שיטתית ומטא אנליזה חדשה מהתנור שהתפרסמה לא מזמן במרץ 2019 ניסתה להשיב על בדיוק על שאלה זאת:
מה מידת הדיוק של הנתונים הנאספים ומנוטרים על ידי מכשירי דופק ניידים.
אז מיד לפני שנצלול לתוך הדברים רק נזכיר בקצרה מהן חלק מהאפשרויות למדידת דופק
אילו אלטרנטיבות היו קיימות עד כה לשעון דופק
בכדי לסבר את האוזן נזכיר כי עד השנים האחרונות, בעבור החפצים במדידת דופק איכותית, סטנדרט הזהב היה מדידת דופק באמצעות רצועת חזה שמשדרת לשעון יד ייעודי. מדידה זאת על אף היותה מדויקת מאוד, הינה מעט מסורבלת ומצריכה חיבור רצועת חזה ייעודית מתחת לחולצה מה שעושה אותה פחות נוחה מטבע הדברים. אך בשנים האחרונות עם התפתחות והוזלת הטכנולוגיה, מתאפשרת מדידה נוחה ופשוטה ישירות מפרק כף היד.
כיום עומדים בעיקר שני סוגים של מדידות דופק:
- מדידה באמצעות רצועת חזה המודדות דופק באמצעות אלקטרודות
- מדידה באמצעות חיישן המודד דופק באמצעות עלומות אור
כמובן שתמיד עדיין עומדת בפנינו האפשרות הסטנדרטית והפשוטה של מדידת דופק ידנית אך כאמור, לצורך סקירה זאת לוקטו מארבעה מאגרי מידע כ- 23 מחקרים אשר התפרסמו לפני 29 ליולי 2017 וכאלו אשר עונים על הקריטריונים שהוצבו.
התוצאות שהתקבלו אינן מפתיעות כלל וכצפוי התקבלו תוצאות שונות הנובעות מסטייה במדידה כאשר נעשתה מדידה על ידי מכשירים ניידים לעומת רצועות דופק.
החוקרים קבעו כי למרות שגודל האפקט שהתקבל קטן יחסית וישנה הטרוגניות גדולה במיוחד, נראה כי דווקא ההבדל בין מין ביולוגי, מיקום ומדדים נוספים הם שמשפיעים על המדידות ולאו דווקא סוג המכשירים המודדים.
לסיכום קבעו החוקרים כי מדידה באמצעות שעונים חכמים למיניהם איננה מדויקת וחושפת סטייה קטנה, אך למרות זאת, בהתחשב בזמינות, באופן ובקלות היחסית של המדידה לעומת הסרבול שבמדידות אחרות כגון רצועת דופק, בכדי להגביר את ההיענות ולהקל על הנדרשים לכך, יש לקחת בחשבון את עלות התועלת הגבוהה יחסית המתקבלת ממדידה באמצעות שעונים חכמים.
אוסיף על האמור ואגיד שכאשר נדרשת מדידה מדויקת מאוד, כגון ניטור ומעקב עומסים בעת שיקום אצל אוכלוסיות מיוחדות כגון חולי לב וכדומה, נראה כי עדיין הדרישה למדידה דופק באמצעות רצועות חזה עודנה לגיטימית.
חשוב להדגיש כי התוכן בחלקו הינו פרשנות ודעה אישית שלי. כמו כן ייתכן ואינו מתאים לכל אחד ואחת ולכן איננו מהווה המלצה או מרשם לפעילות משום סוג. לפני התחלת כל פעילות יש להתייעץ עם רופא וכל גורם מוסמך ורלוונטי.