Last Updated on 9 באוגוסט 2017 by יוסי זאבי

לא אחת, מתאמנים מתחילים ולעיתים אפילו גם מתאמנים מנוסים רוצים לדעת ולהבין מה ההבדל בין מכשירים או משקולות מתוך ההנחה כי אם ישנם הבדלים חשובים בין אימון עם מכונות או משקולות חופשיות – ניתן יהיה להחליט בקלות מה עדיף מבין השניים!

בפוסט זה אנסה לשפוך מעט אור ולהבהיר עבורנו מהם ההבדלים החשובים בין השניים, מה ייחודי לכל אחד מהם, מהם היתרונות החשובים, מנגד מהם החסרונות וכיצד להחליט במה לבחור ומתי להשתמש בכל אחד מהם – או שהאם בכלל כדאי ורצוי לשלב בין השניים??!!

קצת היסטוריה – משקולות ומכשירים – מסע אל העבר

אז כמובן שמשקולות הינן בין האביזרים הראשונים בהם השתמשנו עוד בימי קדם. ידוע לנו כבר מהתיאורים על יוון העתיקה למשל על הג'ימנסיום בו נהגו היוונים להתאמן בכדי לקדש את פולחן הגוף אותו טיפחו באדיקות. כמובן שעל אף הדמיון הפורה והיצירתי של בני האדם להמצאת מכונות ומכשירים שונים, מטבע הדברים היו אלו המשקולות והאימון כנגד משקל גוף הראשונים להגיע.

תחום פיתוח הגוף כפי שאנו מכירים אותו נכון להיום, התפתח בסוף המאה ה-19 ועם ביסוסו של כל תחום פיתוח הגוף בשנות ה-50 והלאה באופן דומה יותר לכפי שאנו מזהים אותו כיום, הרבה בזכות עלית מהגרים רבים שהביאו איתם את הדיסציפלינות השונות – התפתחו גם המכונות והמכשירים כחלק מהמודרניזציה.

סוגי מכשירים בחדר הכושר

השימוש במכשירים בחדר הכושר נחלק בעיקר לשני סוגים, אלו המיועדים לשיפור הכושר האירובי כגון: הליכונים, מכשיר חתירה, אופניים, אליפטיים וכדומה ולצדם מכונות ומכשירים המיועדים לפיתוח וחיזוק המערכת האנאירובית או במילים אחרות – פיתוח וחיזוק מערכת השרירים. בפוסט זה לא נגע בקבוצת המכשירים הראשונה שהוזכרה – המכשירים האירוביים ונתמקד רק במכשירים המיועדים לחיזוק השרירים.

הליכונים

מכשירים לפעילות אירובית

אז אילו מכשירים ישנם לחיזוק השרירים?

מכשירים שעיקר התנגדותם תגיע ממשקל הגוף כגון רצועות TRX למשל, מכשירים כנגד התנגדות חיצונית כגון גומיות למשל, מכשירים שההתנגדות בהם תגיע ממשקולות-פלטות אך ללא גלגלות למשל כגון plates loaded, מכשירים ומכונות עם התנגדות משקל חיצונית רגילה כפי שקיימים כיום במרבית חדרי הכושר, מכשירים כנגד התנגדות הידראולית או לחץ אוויר – בוכנות מסוגים שונים.

רצועות trx

אביזר שכבר מזמן הפך לשכיח בנוף המקומי

מהם היתרונות הבולטים שיש במכשירים/במכונות לעומת משקולות

תפעול

יכולת הפעלה פשוטה באופן יחסי שאיננה דורשת שליטה גופנית גדולה של המתאמנים עושה את השימוש במכונה פשוט עבור כל אחד ואחת. זווית הפעלה ולעיתים גם טווח תנועה מוגדר מראש כך שברוב המקרים אין הרבה מקום לטעות.

מומנט

ההתנגדות במכשירים רציפה לאורך כל התנועה וכמעט שאין היעדרות מומנט ואם כן אז בצורה זניחה. לדוגמא, כאשר נבצע תרגיל מסוים כגון "בשכיבה, פרפר עם משקל חופשי", בשלב מסוים בעת ביצוע התנועה ייחלש המומנט נגדו אנו מתרגלים עד שיפסק לחלוטין כאשר הידיים יהיו מעל החזה – שלב המנוחה (לקריאה נוספת אודות עניין המומנט). בעוד שמנגד, בעת ביצוע פרפר במכונה נרגיש מומנט לאורך כל התנועה גם כאשר כפות הידיים יגיעו אחת אל השנייה וזאת בזכות הנדסת מערכת הגלגלות המרכיבה את המכונה.

מכשיר הפרפר

התנגדות ומומנט לאורך כל הביצוע

בטיחות

כאשר נתאמן עם מכונה, נהנה מרמת הבטיחות הגבוהה מכיוון שאין צורך לאחוז במשקל חיצוני כמו באימון משקולות למשל. כל מי שמנוסה באימון כנגד מוט אולימפי או משקולת ובמיוחד כבדות, מכיר את החשש והסכנה הטמונה בנפילת משקולת. על אף שרמת בטיחות גבוהה באימון חיונית לכולם, ישנם אוכלוסיות מסוימות עבורן מכונות יהוו בסיס הכרחי וחשוב לאימון.

מוט אולימפי

אחד האביזרים היותר אייקונים בחדר הכושר – מוט אולימפי

זוויות ומנחי גוף

אפשרות לשינוי מנחי גוף שונים כגון לחיצת חזה בישיבה לעומת לחיצת חזה בשכיבה מאפשרים התאמה רחבה יותר עבור מתאמנים עם צרכים שונים. למשל, עבור מתאמנים שמסיבות שונות לא מומלץ עבורם לקיים מאמץ גופני בשכיבה, מכשירים המאפשרים ביצוע תנועה זהה בישיבה או עמידה יהוו פתרון חלופי מעולה.

היתרונות הבולטים שיש למשקולות לעומת מכשירים/במכונות

אם כן, ראינו מספר יתרונות בולטים לזכות המכשירים שבמקרים מסוימים הופכים אותם לבחירה טובה יותר. אך מה לגבי משקולות חופשיות, בואו נבדוק האם גם להן יש יתרונות שיכולים לגרום להן להיות בחירה טובה לא פחות ואולי אף יותר.

תפעול

עבודה עם משקל חופשי תמיד תתבצע בצורה בה אנו לא מוגבלים בחופש התנועה. כפי שצוין קודם, על אף שראינו כי במקרים מסוימים זה יכול להוות יתרון, ישנם סיטואציות מסוימות בהן נעדיף דווקא תפעול חופשי יותר, למשל כאשר טווח התנועה מוגבל במסיבה כזאת או אחרת כמו למשל עקב פציעה ישנה או בתהליך שיקום. אפשרות נוספת שמתאפשרת עם משקולות היא להתאמן באופן חד-צדי (unilateral), כזה בו האימון של צד אחד איננו משפיע על הצד השני. מה עוד שעבודה כנגד משקל חופשי מאפשרת לכל אחד ואחת למצוא את הזווית וטווח התנועה המותאם עבורו באופן אידאלי.

שרירים מייצבים/מסייעים

אין ספק שעבודה עם משקל חופשי בחלק ניכר מהמקרים תאלץ אותנו להפעיל שרירים מייצבים כחלק מהיציבה הנכונה של גופנו בעת ביצוע התרגיל. אם ניקח לדוגמא את התרגיל לשריר הרחב גבי, "בעמידה ובהטיית גו – חתירה כנגד מוט אולימפי", פושטי הגב, הישבן ובמידה מסוימת גם מיתרי הירך יאלצו לעבוד קשה על מנת לייצב אותנו בכדי שלא נקרוס מטה במהלך התרגיל בעוד שביצוע תנועה זהה עם מכשיר ייעודי (כגון T BAR) בו ישנה כרית תומכת לבית החזה, ימנע מהשרירים המסייעים הללו לעבוד. באשר לשאלה האם שרירים מייצבים עובדים טוב יותר כאשר נשתמש במשקל חופשי או במכונה – לדעתי האישית שמתבססת על ניסיוני האישי ועבורי, ביצוע לחיצת חזה למשל עם משקל חופשי לעומת מכשיר – קשה הרבה יותר! האם אלו שרירים מייצבים שמצריכים ממני מאמץ גדול יותר? אינני יודע. האם עבורי זה אפקטיבי יותר? נראה לי שכן. הנה מחקר המצדד בחשיבות האימון עם משקולות חופשיות ומראה שישנו יתרון מסוים ומנגד הנה מחקר שטוען מעט אחרת.
מנקודת מבט מעט שונה, הנה מחקר שבדק האם ניתן לצפות להתאוששות שונה (וגם עובי שריר) לאחר ביצוע תרגיל לחיצת החזה כאשר יבוצע עם משקולות חופשיות, מוט חופשי ומכשיר סמית משין. תוצאות המחקר הראו כי גם לאחר 96 שעות לא נצפו שינויים משמעותיים בשרירים המעורבים מבחינת התאוששות למעט זמן התאוששות מעט יותר ארוך של שריר היד האחורית בעת ביצוע התרגיל באמצעות המוט.

משקולות חופשיות

משקולות חופשיות – מצריך שרירים מייצבים או לא?

ניידות ושטח האימון

יתרון מעט אנמי אך שיש לקחתו בחשבון הוא הניידות והוורסטיליות הגדולה שיש למשקולות חופשיות וכמות המקום הקטנה שהן תופסות ביחס למכשירים. בעוד שמכשירים מצריכים מקום מרווח רק לשם הצבתם טרם התפעול הרי שמשקולות מונחות על סטנד, תופסות מעט מקום בצורה משמעותית.

סטנד משקולות חופשיות

פונקציונליות והתאמה אישית

אם ניקח את נושא התפעול מזווית קצת אחרת נוכל לייחס לשימוש במשקולות חופשיות יתרון לעניין התפקודיות. בעוד שמכונות מוגבלות לאופן שבו הן בנויות הרי שבאמצעות משקל חופשי נוכל לייצר תנועות שמדמות באופיין תנועות יום יומיות או כאלו שמתאימות למשל לסוג הספורט בו אנו עוסקים, מה שיענה על הצורך התפקודי וייכנס להגדרה של האימון הפונקציונלי.

מה יותר טוב – מכשירים או משקולות?

הגענו לשאלת השאלות וכמובן שבלתי אפשרי לענות על שאלה זאת בצורה פשטנית של טוב ולא טוב. כפי ששמתם לב היתרונות והחסרונות בשני המקרים עשויים להטיב או להרע בכל סיטואציה בצורה אחרת כך שלמעשה התשובה הינה תלוית סיטואציה. בכדי להבין מה טוב יותר עבורכם עליכם לבדוק מה רמת הניסיון והיכן אתם ממוקמים במדרג הצרכים באימון הכושר שלכם. כמובן שבחלק מהמקרים בכדי להרוויח משני העולמות רצוי ואף ניתן לשלב בין מכשירים לבין משקולות. אם אינכם בטוחים מה הדרך הנכונה ביותר עבורכם תמיד ניתן להתייעץ עם המדריך במשמרת או עם מאמן כושר אישי מוסמך בכדי להתאים תוכנית עבודה פרטנית במיוחד עבורכם. בהצלחה.

מודגש בזאת כי התכנים אינם מתאימים לכל אחד ואחת. התכנים המוצגים הינם להעשרה בלבד, בחלקם דעה ופרשנות אישית ובשום אופן אינם מעודדים שימוש בתוספי תזונה ו/או תוספים/חומרים משום סוג. התכנים אינם מהווים המלצה לתוכנית תזונה, אימון, או פעילות גופנית, או אחרת, משום סוג ואין לראות בתכנים תחליף להתייעצות פרטנית עם רופא וכל גורם מוסמך או רלוונטי.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *