Last Updated on 4 בינואר 2018 by יוסי זאבי

התפתחות הטכנולוגיה והשימוש הגובר בסמארטפונים הפכו את החיים של כולנו להרבה יותר קלים. על אף שנראה כי מרביתנו מכורים לשימוש בסמארטפון ולרבות מהאפליקציות המותקנות בו, נראה כי ישנן אפליקציות שדווקא כאן אך ורק בכדי לעשות לנו טוב. השימוש באפליקציות שכל יעודן הינו ניהול יומן תזונה וספירת קלוריות הולך וגובר. בנוסף, ישנן גם אפליקציות הנותנות תמיכה התנהגותית וטיפים למשתמשים.

כמובן שתפריט תזונה מותאם אישית הנבנה על ידי תזונאי/ת מוסמכים הינו האופציה הטובה ביותר עבור אלו החפצים לנהל בתבונה את המעקב אחר השינוי התזונתי ולכך עדיין אין שום תחליף וכנראה גם לא יהיה אף פעם.

סמארטפון

עבודה מעניינת בדקה מהי ההשפעה של שימוש בסמארטפון ובתמיכה ייעודית על ידי הודעות SMS על הרגלי התזונה של משתמשים צעירים והאם ניתן להגיע לתוצאות כגון ירידה במשקל, שינוי ערכי ה-BMI וירידה בהיקפים משילוב זה.

לשם המחקר נדגמו וחולקו באופן אקראי כ-62 צעירים בגילאי 18-25 לשתי קבוצות:

  1. קבוצת שימוש באפליקציה ייעודית + "מאמן בריאות" + שיחות ייעוץ
  2. קבוצה של שיחות ייעוץ

נלקחו מדדים משתי הקבוצות בתחילת המחקר ולאחר כ-3 חודשים.
המדדים שנלקחו הם:

  1. משקל
  2. BMI
  3. היקפי מותניים
  4. הרגלי תזונה
  5. הרגלי ורמת הפעילות הגופנית
  6. דירוג תחושת שביעות הרצון מהרגלי האכילה ורמת הפעילות הגופנית

לאחר שלושה חודשים הראו תוצאות המחקר כי הקבוצה הראשונה שזכתה לאפליקציה טלפונית + מאמן בריאות + ושיחות ייעוץ הדגימה שיפור משמעותי שהתבטא בירידה משמעותית ב-BMI, ירידה במשקל הגוף וצמצום ההיקפים לעומת הקבוצה השנייה שזכתה אך ורק לשיחות ייעוץ.

שווה להעלות כמה נקודות שנראות לי ראויות להתייחסות ומעלות שאלות ולמשל:

מהן שיחות ייעוץ? מיהו מאמן/מדריך בריאות בהגדרתו ומה תפקידו? האם הוא זה שעליו לעזור לבחור את הבחירות הנכונות והמושכלות כאשר ישנה התלבטות ולהנחות אותך כיצד להימנע ממוקשים בדרך למטרה? כיום נראה כי ישנם כאלה אשר אינם תזונאים אך בונים תפריטי תזונה לכל דורש.
לדעתי בהקשר זה חשוב לדעת כי "יועץ תזונה" איננו תזונאי ושרשאים לקרוא לעצמם תזונאי/ת אלו אשר למדו מדעי התזונה במוסד מוכר להשכלה גבוהה ושהמדינה הכירה בהם כמוסמכים לכך.

בנוסף, למרות שעולה מן הכתוב כי האפליקציה הייעודית השיגה את המטרה חשוב להבין כי בנפש ובגוף חלים שינויים רבים במהלך דיאטה ועל כן יש לקחתם בחשבון בתהליך הירידה במשקל. בעוד שכפי הנראה חישוב הקלוריות והתאמתן לערכים הרצויים של המשתמש – הוא משימה פשוטה, מחשב/אפליקציה וכו' אינם ערוכים להתחשב בתהפוכות הנפש, להחיל את השינויים האלו ולהתאימם באופן פרטני ואישי.

אז מה כן? אנו יודעים כיום כי בחירות מושכלות, בקרה קלורית ומעקב אחר המאזן הקלורי מהווים משתנה חשוב שיש לדבוק בו כאשר רוצים לעשות שינויים הנוגעים להרכבי הגוף שלנו ועל כפי הנראה, אפליקציות ייעודיות שעוזרות לנהל בקרה קלורית יש ערך של ממש בהתנהלות היומיומית.

מקורות

Stephens, J. D., Yager, A. M., & Allen, J. (2017). Smartphone technology and text messaging for weight loss in young adults: a randomized controlled trial. Journal of Cardiovascular Nursing32(1), 39-46.‏

0 תגובות

השאירו תגובה

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *