Last Updated on 19 בנובמבר 2017 by יוסי זאבי
לביצוע פעילות גופנית ישנן השפעות חיוביות רבות על הגוף ועל מצב הבריאות שלנו (1). ניתן לבצע פעילות גופנית במגוון דרכים ואפשרויות כמו השתתפות במשחק או בענף ספורט כלשהו, לבצע פעילות יחידנית, עם שותף/ה או אימון בקבוצה.
בין מגוון המטרות ומרכיבי הכושר השונים ישנם אימונים המתרכזים במערכת לב-ריאה, אימונים לתרגול השרירים ומערכת השלד או שילוב של שניהם. בין התוצאות החיוביות שניתן לצפות כאשר מקיימים פעילות גופנית באופן סדיר ניתן לצפות לשינויים כגון:
- ירידה בכולסטרול הרע
- שיפור הכושר האירובי
- ירידה בלחץ הדם
- עליה ברקמת השריר
- חיזוק העצם ומניעת הידלדלות עצם
- מניעת מחלות לב וכלי דם
- במקרים בהם נשלב בקרה קלורית ניתן לצפות גם לשיפור בהרכב הגוף
בעידן בו מרבית תחומי העיסוק ומקורות הפרנסה הינם סביב סביבת המשרד ובישיבה, עיקר הפעילות היומיומית שלנו הולכת ופוחתת ולכן קשה יותר ויותר לשמר את הכושר הגופני. זאת ועוד, עושה רושם כי אנו חיים בעולם תובעני, צפוף ולחוץ בו קשה מאוד למצוא זמן לקיום פעילות גופנית. לכך ניתן גם לצרף את השפע הקולינרי הגבוה המציע מזונות עתירי קלוריות והרי לנו בעיה של ממש המשלבת מגפת השמנה עם בריאות וכושר גופני ירוד. אלו כאמור עשויים להוביל לסיבוכים בריאותיים.
מאידך, אנו נחשפים ליותר ויותר פעילויות גופניות המציעות שילובים מעניינים ומגוונים המאפשרות לאלו הלוקחים חלק בהן, ליהנות מכל היתרונות יחד מבלי להתפשר על כיוון אחד בלבד. כמו כן, היום ניתן להצטרף כמעט במחיר המתאים לכל כיס לאחד מחדרי הכושר המציעים מנוי במחיר מוזל או לחבור לקבוצות אימון מסוגים שונים.
מה כדאי לעשות – אירובי או כוח? כנראה שגם וגם!
מחקר חדש (2) בדק מהי השפעת פעילות גופנית משולבת (אירובי ואימון כוח) על סממני בריאות שונים בקרב נשים צעירות ולא פעילות.
לשם ביצוע המחקר נתבקשו נשים צעירות ולא פעילות בגילאי 25-30 שחלקן אף מוגדרות לפי ערכי BMI במשקל עודף, לבצע פעילות גופנית במשך 3 פעמים בשבוע למשך כ-9 שבועות.
האימון הגופני שנעשה באופן עצמאי אך מודרך כלל אימון כוח ואימון אירובי. נלקחו מדדים לפי, במהלך ובתום תקופת האימון.
חשוב לציין כי המחקר לא כלל הנחיות ודגשים לגבי תזונה.
לאחר שלושת חודשי המחקר נצפו מספר שינויים בקרב הנשים הצעירות וביניהם:
- עליה של 8.5% בצריכת החמצן
- עליה ניכרת בכוח של שרירי הגפיים
- ירידה של 7.6 בערכי הכולסטרול
לצד שינויים אלו נצפתה עליה קטנה של שיפור במסת השריר. מתוצאות מחקר אלו עולה כי לאחר 27 אימונים משולבים ניתן בהחלט לשפר את הכושר האירובי והאנאירובי מבלי התערבות תזונתית כלשהי.
לדעתי ראוי לציין מספר נקודות ביקורת בהקשר למחקר זה:
- אין לדעת מה היתה מידת ההשקעה האישית של המשתתפות באימון הכוח ובאימון האירובי שכן הפעילות התבצעה באופן עצמאי ולא עם מאמן כושר צמוד המזהה מהם המינונים הראויים בכל שלב באימון.
- המחקר לא כלל תוכנית תזונה אך אין לדעת האם הנשים ביצעו איזהו התערבות תזונתית וולונטרית לטוב ולרע – האם הוסיפו קלוריות "פיצוי" מכיוון שעשו פעילות או לא?
- מכיוון שאלו הן נשים שאינן פעילות ניתן לצפות בחודשים הראשונים לשיפור שונה ממתאמנת מנוסה – לרוב בחודשים הראשונים יש שיפור משמעותי יותר.
מחקר זה מדגים שניתן להשיג שיפור בריאותי כתוצאה מאימון גופני המשלב פעילות אירובית ואימון כוח יחד אך אם רוצים להשיג בנוסף גם שינוי בהרכבי הגוף וביחס שבין מסת שומן למסת שריר יש לשלב בנוסף תוכנית תזונה מותאמת אישית בכדי להפיק את התוצאות הרצויות שכן ברוב המקרים פעילות גופנית לבדה איננה מספיקה.
חשוב להדגיש כי התוכן איננו מהווה המלצה או מרשם לפעילות משום סוג. לפני התחלת כל פעילות יש להתייעץ עם רופא וכל גורם מוסמך ורלוונטי.
מקורות
1.) ACSM Information On… Resistance Training for Health and … (n.d.). Retrieved November 19, 2017, from https://www.bing.com/cr?IG=BFAC790D24854B548DCAD767E618E1FA&CID=1FAA8CA0B4E760723CD8879FB5E1613B&rd=1&h=7XSUKDA3l_lc1AC77iS_FufF4CU_f-eb7PzHvIqGIfY&v=1&r=https%3a%2f%2fwww.acsm.org%2fdocs%2fbrochures%2fresistance-training.pdf&p=DevEx,5102.1
2.) KyrÖlÄinen, H., Hackney, A. C., Salminen, R., Repola, J., HÄkkinen, K., & Haimi, J. (2017). Effects Of Combined Strength And Endurance Training On Physical Performance And Biomarkers Of Healthy Young Women. The Journal of Strength & Conditioning Research.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!