Last Updated on 19 באוגוסט 2024 by יוסי זאבי

מהם בכלל חלבונים, האם כל המזונות נחשבים עתירי חלבון

מזונות עשירים בחלבון מעניינים את כולנו אך לפני שנדון בכך ראוי לציין כי חלבון נחשב לאחד מאבות המזון העיקריים החיוניים לגוף האדם ויחד עם שאר אבות המזון שומנים ופחמימות הוא מהווה מרכיב חיוני לבניית הרקמות השונות. החלבון מורכב משרשרת ארוכה של חומצות אמינו וכאשר אנו צורכים מספיק מאכלים עתירי חלבון במינון המתאים והנחוץ לגילנו, מצבנו הבריאותי, רמת הפעילות שלנו וכדומה – הגוף שלנו משתמש בו בין השאר לצורך בניית שרירים, תאי עור או כחומר מוצא לפעילות הורמונלית ועוד.

האם כל המזונות העשירים בחלבון נחשבים כאיכותיים

לפני שמשיבים על השאלה האם כל המזונות העשירים בחלבון נחשבים כאיכותיים, חשוב לציין שלא כל המזונות או המאכלים עשירים בכלל בחלבונים. ישנם מזונות שכמות החלבון בהם גבוהה וישנם כאלה שנחשבים בעלי תכולה קטנה של חלבון אך עשירים יותר בפחמימה, שומן, או "סתם" מלאים בהמון נוזלים וכדומה.

מזונות הנחשבים עשירים יותר בחלבון נבדלים האחד מהשני בפרופיל חומצות האמינו שבהם וככל שיש יותר מ-20 חומצות האמינו, כך החלבון נחשב כאיכותי יותר. זה המקום לציין שישנן חומצות אמינו חיוניות אשר הגוף זקוק להן ממקור חיצוני בעוד שאת השאר הוא מסוגל לסנתז באופן עצמאי – כלומר חומצות אמינו שהגוף יודע איך להפיק בעצמו באמצעות פירוק וארגון מחדש.

מדד נוסף לפי נהוג לסווג את איכות החלבון הוא מדד DIAAS שהוא בעצם מדד המגדיר מהי הזמינות או יכולת הגוף לפרק ולהשתמש בחומצות האמינו הקיימות בחלבון במהלך תהליכי הגוף השונים וניתן לראות בטבלאות רבות אילו מזונות מדורגים גבוה יותר בסולם זה ואילו פחות.

גביע בצבע שחור כחול של יוגורט מולר עם 25 גרם חלבון

יוגורט עשיר בחלבון

מי בדרך כלל צורך מאכלים עשירים בחלבון

כאשר בוחנים את השאלה מי קהל היעד השכיח בתזונה עתירת חלבון, ישר עולה לראש כי התשובה היא בוודאי ספורטאים! למרות שזאת כמובן תשובה נכונה, התשובה היותר מדויקת היא כי כולם זקוקים לחלבונים במידה כזאת או אחרת ובין השאר גם ילדים ונשים מניקות יזדקקו לצריכת חלבון מספקת, אנשים מבוגרים (עם העליה בגיל ייתכן ויש להגדיל את צריכת החלבון בכדי להתגבר על תנגודת אנבולית), חולים במצבי חולי שונים ועוד.

יחד עם  זאת, אם נחזור לקהל היעד המובהק, ספורטאים ובמיוחד אלו העוסקים באימון כוח, אימוני התנגדות ופעילות גופנית מוגברת, עשויים להזדקק בסבירות גבוהה לצריכת חלבון התואמת את מצבם הבריאותי והדרישה האנרגטית או במילים אחרות – לספק את המאזן הקלורי שלהם.

למרות שיש המלצות כלליות כמה חלבון יש לצרוך ובכלל מהי פירמידת המזונות המומלצת של ישראל, יש להתייעץ עם דיאטנ/ית מוסמכת על מנת לקבוע מהו המינון המדויק לצריכת חלבון של אדם.

דוגמאות למאכלים עם הרבה חלבון

כנראה שהגעת לפוסט הזה כי חיפשת דוגמאות למאכלים עתירי חלבון ואני בהחלט אשמח לתת לך מספר דוגמאות ואפילו לחלק לך אותם לפי מזונות עשירים בחלבון מהצומח VS מזונות עשירים בחלבון מהחי. בפסקה הבאה אפילו אפרט בקצרה על ההבדלים בין חלבון מהחי לבין חלבון מהצומח. גילוי נאות, בשנים האחרונות אני צמחוני ואוכל תזונה פסקסטריאנית שזה בעצם אומר שאני אוכל מזון מהצומח מוצרי חלב בשילוב חי מהים. הנה פירוט על פסקטריאניזם מויקיפדיה.

מאכלים עתירי חלבון מהחי

חלבון מהחי הוא אחד מהאופציות היותר שכיחות לצרוך חלבון ובמילים אחרות לאכול חלבון המגיע מבעלי חיים כמו בשר בעלי חיים, מוצרי חלב כגון גבינות, ביצים, בשר עוף, נקניקים, דגים ופירות ים והמגוון ממשיך עוד ועוד. בדרך כלל החלבון הזה נחשב כאיכותי אך בחלק מהמקרים עשוי להגיע עם אחוזי שומן רווי גבוהים.

כל מה שמצויין ברשימה הוא חלבון מהחי:

  • בשר בקר
  • בשר חזיר
  • בשר עוף
  • פירות ים כמו שרימפס או סרטנים
  • דגים כמו טונה, סלמון, דניס, לברק, בורי, קרפיון וכדומה
  • ביצים
  • מוצרי גבינה כמו גבינה לבנה, קוטג', גבינות קשות, יוגורטים
  • נקניקים וכדומה

מאכלים המכילים חלבון מהצומח

חלבון המופק מצמחים שונים דגנים או קטניות, הינו חלבון צמחי. כיום הזמינות לחלבון מהצומח הינה גבוהה מאוד וכמעט ואין מחסור או בעיה למצוא על כל מדף ובכל רשת מזון מהצומח. האתגר בצריכת חלבון מהצומח הוא בצריכת מקורות חלבון שעשירים בפרופיל חומצות האמינו הנחוצות לנו מה שעשוי להתגלות לעיתים כאתגר מסוים.

הנה רשימה של מספר מקורות חלבון מהצומח:

  • שעועית
  • סויה על מוצריו כמו טופו או יובה
  • אפונה
  • סייטן (חלבון חיטה)
  • בוטנים
  • עדשים
  • שומשום

חלבון מהצומח מול חלבון מהחי: מה טוב יותר

שאלה שמעסיקה כל מי שחשיבות החלבון בראש מעייניו היא: איזה חלבון יותר טוב לי. שאלה זאת מסקרת כשלעצמה אך מסקרנת גם כאשר עורכים השוואה בין חלבון מהצומח לבין חלבון מהחי. אני רוצה להשיב לכם בקצרה והתשובה היא כאשר מסתכלים על מניפת החלבונים המאוד מצומצמת ומשווים חלבון מהחי למשל לחלבון סויה, למיטב הבנתי, חלבון הסויה נותן פייט יפה בקונטקסט של חלבון עשוי להיות לא פחות טוב. אך שם זה בערך מצטמצם ונבחרת החלבונים מהחי עשויה להיות חזקה יותר. אתן לכם להחליט והנה טבלה נחמדה המסכמת את הערכים השונים של המזונות.

גביע יוגורט סויה אלטרנטיב

חלבון סויה: חלבון צמחי שנותן פייט לחלבון מהחי

איפה בעולם אוכלים יותר חלבון מהחי והיכן אוכלים יותר חלבון מהצומח

נתון מעניין שנחשפתי אליו בכתיבת הפוסט הוא הפילוח הגיאוגרפי של צריכת החלבונים מהחי אל מול הצריכה מהצומח. נראה כי הנתונים מצביעים על ההתפלגות הבאה:

  • מיקום גיאוגרפי
  • אפריקה
  • אסיה
  • אמריקה
  • אירופה
  • אוקיאניה
  • אחוז חלבון צמחי (בקירוב)
  • 80%
  • 70%
  • 60%
  • 60%
  • 65%
  • אחוז חלבון מהחי (בקירוב)
  • 20%
  • 40%
  • 45%
  • 45%
  • 40%

האם אבקת חלבון היא מקור טוב לחלבון

אבקות חלבון הן מקור שכיח ונפוץ לצריכת חלבון. הנה מספר נקודות שראוי להדגיש:

  • אבקות חלבון עשירות בחלבון שלרוב נחשב איכותי ומתוסף באופן מוגבר בחומצות אמינו המקושרות עם בנית שריר כגון חומצת האמינו לאוצין.
  • אבקות חלבון נבדלות באיכות הייצור שלהן ובהקפדה על איכות החלבון וניקיון קו הייצור והמפעל מחומרים האסורים בשימוש.
  • אבקות חלבון הן מוצר מעובד ואינן אמורות לשמש כמקור עיקרי לצריכת חלבון וכאשר ניתנה הנחיה על ידי דיאטנ/ית מוסמכת למתאמנ/ת לצרוך אבקת חלבון, הן מהוות תוסף השלמה תזונתית.

כתבתי פוסט העוסק באבקות חלבון ומרחיב באופן די נרחב ומקיף אודות אבקות חלבון. ניתן לקרוא אותו ולהרחיב בנושא.

מודגש בזאת כי התכנים המוצגים הינם להעשרה בלבד, בחלקם דעה ופרשנות אישית ובשום אופן אינם מעודדים שימוש בתוספי תזונה ו/או תוספים/חומרים משום סוג. התכנים אינם מהווים המלצה לתוכנית תזונה, אימון, או פעילות גופנית, או אחרת, משום סוג ואין לראות בתכנים תחליף להתייעצות פרטנית עם רופא, דיאטנ/ית וכל גורם מוסמך או רלוונטי.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *