Last Updated on 1 באוגוסט 2024 by יוסי זאבי
שריר היד האחורית שלנו מהווה חלק משמעותי ממבנה היד ומהכוח שהיא מסוגלת להפיק וכאשר אנחנו מעוניינים לתרגל את אזור היד האחורית, אנו מגלים כי ישנם תרגילים רבים שניתן לבצע כאשר חלקם עם ציוד וחלקם ללא ציוד, חלק ניתן לבצע בבית ואת השאר נצטרך לבצע רק בחדר הכושר היכן שקיים ציוד מתאים. אז אם שאלת את עצמך מה ואיך ניתן לעשות – הגעת למקום הנכון.
כיצד היד האחורית שלנו בנויה
קצת לפני שמתחילים חשוב לדבר מעט על שריר היד האחורית וכיצד הוא בנוי, מה תפקידו ואולי להזכיר עוד מספר פרטים מעניינים על השריר המעניין הזה שלא כולנו מכירים. שריר היד האחורית הנקרא גם טרייספס (triceps) הוא בעצם שריר בעל מבנה של שלושה ראשים המתחברים יחדיו דרך גיד אחד אל עצם האמה או נכון יותר אל עצם הגומד שהיא למעשה האולנה (ulna).
מוצאם של שלושת הראשים הוא גבוה יותר באזור הכתף כאשר ראש אחד הנקרא הראש הארוך, נאחז באזור השכמה ונבדל מהשניים האחרים הנאחזים בחלקה הגבוה של עצם הזרוע.
עשוי להיות מפתיע לקרוא זאת אך שריר היד האחורית מרכיב למעשה את מרבית הנפח של הזרוע והוא בין השרירים הגדולים ביותר בפלג הגוף העליון, למעשה הגדול ביותר במקום השני מיד לאחר שרירי הכתף המובילים במקום הראשון – עובדה מפתיעה גם היא.
מדוע חשוב לבצע תרגילים ליד אחורית
ישנה חשיבות גבוהה מאוד בביצוע תרגילים ליד האחורית. רצוי להקפיד לתרגל את התנועות בהן יד אחורית פעילה ומשתתפת ואילו למעשה בעיקר תנועות פשיטה אשר מיד ארחיב לגביהן בפסקה הבאה. חשיבות התרגול הינה בשימור כוח ומסת השריר באופן ספציפי ובכוח הידיים ותפקודן באופן כללי.
באילו תנועות ובאיזה תרגילים היד האחורית שלנו פעילה
בניגוד לקבוצת שרירי כופפי המרפק האחראים על כפיפה במפרק המרפק, כלומר כפיפת מרפק או תנועת קיפול היד, שריר היד האחורית אחראי על תנועת יישור היד ובשפה המקצועית על תנועת פשיטה. פשיטת מרפק כנגד התנגדות היא תנועה לא כל כך שכיחה במהלך היום יום ולמעשה מרבית תנועות פשיטת המרפק היומיומיות הן לא מאומצות ומתבצעות בעיקר כתוצאה מגרביטציה. יחד עם זאת, תנועת יישור היד או כאמור פשיטת מרפק, היא גם חלק מכל תנועה ובה אנו דוחפים את הידיים קדימה ולמשל כאשר אנו דוחפים דלת כניסה כבדה או עגלה בסופר וכמובן כאשר אנו מבצעים תרגילים כגון שכיבות סמיכה או לחיצת כתפיים ואלו כמובן תנועות רב מפרקיות הנקראות גם תנועות מורכבות.
האם ביצוע תרגילים מורכבים ליד אחורית היא אסטרטגיה מספקת
בגדול כאשר אנו בוחנים תנועה מורכבת או תרגיל מורכב (רב מפרקי), אנו בוחנים אילו שרירים פעילים בכל מפרק ולמשל כאשר אנחנו מסתכלים על תרגיל עליות מתח, אנו רואים כי בשרשרת התנועה ישנם מספר שרירים פעילים:
- במפרק המרפק – כופפי המרפק
- במפרק הכתף – רחב גבי
- מפרק שכמה – טרפז אמצעי
כמובן שכל השרירים שציינתי הם אגוניסטים, כלומר השרירים הראשיים שמניעים את התנועה אך אליהם מתגייסים ומסייעים שרירים נוספים כחלק מהמאמץ התנועתי.
מכאן עולה השאלה, האם פעולתו של השריר הראשי הפעיל במפרק הינה מספקת? האם ביצוע עליות מתח לבדן (כתרגיל מורכב ורב מפרקי ), יספיקו על מנת לפתח את שריר היד הקדמית? ייתכן מאוד שהתשובה היא כן ובתשובתי אני מתבסס על המלצות ה-ACSM. יחד עם זאת, מומלץ לבצע הן תרגילים מורכבים והן תרגילים מבודדים חד מפרקיים גם כן וזאת על מנת להגיע לתוצאות אידיאליות.
כמה סטים מומלץ לבצע ליד אחורית
מספר הסטים המוצע לשריר היד האחורית איננו שונה מההמלצות השכיחות ולרוב בין 2-4 סטים באימון עשויות להיות מספקות ובמיוחד אצל מתאמנים מתחילים. יחד עם זאת ובהקשר לפסקה הקודמת, חשוב לזכור שהיד האחורית פעילה גם בתנועות דחיפה כך שאם עושים לחיצת חזה, עשינו סט אחד גם ליד האחורית. זאת ועוד, כרעיון כללי, זאת עשויה להיות פרקטיקה הגיונית להתחיל בביצוע תרגילים מורכבים לפני ביצוע תרגילים מבודדים.
חשיבות המנוחה בין אימונים של יד אחורית ובכלל
למנוחה שלנו בתרגול יש חשיבות גדולה במכלול המשתנים שיש במשוואת הגירוי-התאוששות ועבור רוב המתאמנים מנוחה של בין 2-3 דקות עשויה להיות מספקת וכזאת המאפשרת מספיק התאוששות על מנת להגיע מוכנים לסט הבא. מנוחה בין אימונים חשובה גם היא לא פחות ויש לקחת מנוחה של לפחות יום אחד מלא בין אימונים כך שאם התאמנתי על יד אחורית ביום ראשון, האימון הבא שלי יכול להתבצע רק ביום שלישי ואילך.
האם ניתן לתרגל יד אחורית בבית או רק בחדר הכושר
למרבה המזל, תרגילים ליד אחורית כמו תרגילים אחרים נוספים, ניתן לבצע גם בבית או בגינה או בכל מקום שבא לנו וללא תלות מיוחדת בחדר כושר וזאת משום שבתכלס, יש מספר תנועות שניתן לבצע וכאלה המבוססות על משקל גוף בלבד. בנוסף, יש כיום ציוד ביתי רב שניתן להשתמש בו בנוחות ביתנו כגון גומיות התנגדות וכדומה וכך לחסוך את עלויות חדר הכושר.
בפסקאות הבאות אני ארחיב על מגוון התרגילים השונים שניתן לבצע אך לפני כן, הנה וידאו קצר עם תרגילים ליד אחורית שאזכיר בהמשך.
תרגילים ליד אחורית עם משקל גוף וללא ציוד מיוחד
למרבה המזל ניתן לתרגל את שריר היד האחורית ללא אביזרים כלל ורק באמצעות משקל גוף. למרות שתרגילים המבוססים על משקל הגוף לבדו עשויים להגביל אותנו ממספר בחינות ולכן יש להם חסרונות מסוימים, הם גם בעלי יתרון ברור אחד והוא – שהם לא מצריכים רכישת ציוד.
הנה שני שלושה תרגילים כנגד משקל גוף בלבד:
- בעמידה, בסמיכה קדמית פשיטת מרפק כנגד קיר – תרגיל פשוט יחסית המתבצע כנגד קיר ובו אנו למעשה דוחפים את עצמנו כנגד קיר אך למעשה המרפקים צמודים והתנועה היא לא לגמרי דחיפה אלא תנועה הדומה להרחקה מהקיר.
- בסמיכה אחורית, פשיטת מרפק על כסא – תרגיל דיפס קלאסי ופשוט ובו אנו דוחפים את עצמנו למעלה.
- בסמיכה קדמית, שכיבות סמיכה במרפקים צמודים – בעצם וריאציה של שכיבות סמיכה צמודות.
שלושה תרגילים ליד אחורית עם גומיות התנגדות
תרגילים עם גומיות התנגדות הם תרגילים שקל ליישם אותם בכל מקום כי למעשה הגומיות לא תמיד מצריכיות קיבוע שלהן ולכן ניתן לבצע ללא תלות בעמוד או משקוף. יחד עם זאת, צירפתי גם תרגיל שמאפשר לתרגל מלמעלה.
- תרגיל פשיטת מרפקים בכריעת ברך כאשר היד במצב מאורך. אגב תרגיל זה נחשב לתרגיל מעולה לצורך היפרטרופיה וישנם מחקרים רבים המציעים את התרגילים המאורכים כתרגילים עליונים כאשר משווים אותם אל מול תרגיל במצב לא מוארך בכל מה שקשור לפיתוח מסת שריר.
- בהטיית גו, פשיטת מרפק כנגד גומיות. תרגיל זה מצריך מעט הסתגלות בעבודה עם הגומיה והחזקתה על ידי הרגל.
- בסמיכה קדמית, פשיטת מרפק כנגד גומיה – בתרגיל הזה אנו נשתמש ונעזר באיזה עמוד או תפס עליון על מנת להחזיק את הגומיה.
איזה תרגילים יש לשריר יד אחורית עם רצועות trx
רצועות TRX הן אביזר אימון נפוץ ושכיח מאוד שמאפשרות לבצע המון תרגילים. מלבד היותן ניידות ופשוטות להרכבה ולתפעול (באופן יחסי), הן גם מאפשרות לתרגל את היד האחורית באמצעותן. הנה שני תרגילים ליד האחורית עם רצועות טי אר אקס:
- התרגיל הראשון באמצעות רצועות הוא בעצם הגרסה של לחיצה צרפתית ובו אנו בעצם יורדים עם המצח לכיוון הידיים ודוחפים את עצמנו למעלה בדומה לתרגיל הראשון כנגד הקיר.
- התרגיל השני הוא בדיוק הפוך ובו אנו בעצם מושכים את עצמנו למעלה באמצעות יישור של המרפקים.
תרגול יד אחורית בחדר הכושר באמצעות קרוס אובר או כבל קרוס
מכשיר הכבל קרוס הוא מכשיר נפוץ בחדר הכושר ובאמצעותו ניתן לבצע עשרות תרגילים שונים לכל קבוצות השרירים. גם את היד האחורית ניתן לתרגל באמצעותו כמובן והנה שני תרגילים נפוצים:
- בעמידה, סמיכה קדמית, בהטיית גו קלה, פשיטת מרפק כנגד מוט ישר.
- בעמידה, בסמיכה אחורית, פשיטת מרפק כנגד מוט ישר או חבל. על אף שבוידאו בחרתי לצלם עם מוט ולא עם חבל.
ניתן לתרגל יד אחורית גם עם משקולות
משקולות יד או משקולות קטבל הן אביזר שלא מוגבל רק לחדר הכושר ולרבים יש משקולות בבית כחלק מחדר הכושר הביתי שלהם. היתרון והחיסרון של עבודה עם משקולות הוא שהתרגול מושפע מכוח הכבידה. כך או כך, בהשוואה למכונות, משקולות הן אביזר עם בלאי נמוך עד אפסי ולכן רבים בוחרים בהן על פני מכשירים.
תרגילים כנגד משקולת יד או קטלבל:
- בעמידת פסיעה, ידיים מעל הראש (כפיפת כתף), פשיטת מרפק כנגד קטלבל.
- בהטיית גו, פשיטת מרפק כנגד קטלבל
- בשכיבה על הגב, פשיטת מרפק כנגד קטלבל (לחיצה צרפתית)
האם חשוב לתרגל גם את היד הקדמית
כחלק מתרגול מאוזן, חשוב לתרגל שרירי מנוגדים ולא להתרכז רק בתנועה אחת או אזור אחד. מעבר לעובדה ויזואלית, אנו רוצים להשיג מראה שלם ועגול – אחיד ומלא, אנו רוצים שהכוח המופעל על המפרק, יהיה שווה ומאוזן כך שגם היד האחורית תהיה חזקה ומתפקדת וגם היד הקדמית וקבוצת כופפי המרפק באופן כללי. ניתן לתרגל את היד הקדמית במגוון דרכים ולדוגמא עם רצועות trx.
לצורך הרחבת הקריאה הנה פוסט שכתבתי על ידיים שריריות לקיץ.
עד כמה התזונה שלנו משפיעה על התפתחות שריר היד האחורית
לתזונה שלנו חשיבות מכרעת באשר לאיך שגופנו מתפקד באופן כללי וכמובן שאיך הוא מגיב לאימוני התנגדות ולכן יש לתת גם את הדעת לדרך בה אנו אוכלים ולבחירת אבות המזון והכמויות אותן אנו צורכים. מתאמנים רבים בוחרים לפנות לצריכת אבקת חלבון אך לא תמיד יש בכך צורך ממשי. לקריאה נוספת אני מציע לקרוא את הפוסט העוסק במאזן אנרגטי.
מודגש בזאת כי התכנים אינם מתאימים לכל אחד ואחת. התכנים המוצגים הינם להעשרה בלבד, בחלקם דעה ופרשנות אישית ובשום אופן אינם מעודדים שימוש בתוספי תזונה ו/או תוספים/חומרים משום סוג. התכנים אינם מהווים המלצה לתוכנית תזונה, אימון, או פעילות גופנית, או אחרת, משום סוג ואין לראות בתכנים תחליף להתייעצות פרטנית עם רופא וכל גורם מוסמך או רלוונטי.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!