Last Updated on 11 באפריל 2022 by יוסי זאבי
לפני שבכלל ניגשים לבדוק את מחשבון ה-bmi שלנו כדאי שנבדוק מה זה מדד BMI, מי המציא אותו, מתי ומדוע.
אז מדד ה-BMI שהוא בעצם ראשי תיבות של BODY MASS INDEX או בעברית צחה מדד המשקל והגובה, הוא מדד עתיק יחסית שמטרתו היא לחשב את יחס הגובה והמשקל ולאפשר הערכה כללית אודות המצב הבריאותי בהתאם לתוצאה המתקבלת מהנוסחה.
הנוסחה הומצאה מתישהו באמצע המאה ה-19 על ידי סטטיסטיקאי בלגי ומאוחר יותר באמצע המאה העשרים אומצה על ידי סטטיסטיקאי אמריקאי אחר שהאמין כי הנוסחה יכולה להיות כלי שימושי לסיווג מצבם הבריאותי של אנשים.
שנים לאחר מכן בשנות התשעים ארגוני הבריאות העולמיים עושים בנוסחה שימוש נרחב לשם אבחון רמת הסיכון הבריאותית של האוכלוסייה הכללית, מה שהופך את השימוש בה לנרחב ומקובל על ידי מרבית הגופים והמוסדות.
מדוע אנחנו מחשבים את מדד ה-bmi שלנו
כאשר נרצה להשיב על השאלה מדוע אנו צריכים לחשב את ה-BMI שלנו, חשוב לציין כי על אף השימוש הנרחב של מדד ה-BMI על ידי רופאים ואחיות, תזונאיות מאמני כושר וכדומה, לעיתים קרובות המדד כשלעצמו ולבדו אינו מהווה אינדיקציה אמינה כלל ויש לקחת בחשבון נתונים חשובים נוספים שישקפו את התמונה הכללית והמדויקת יותר, אך על זאת נרחיב בהמשך.
יחד עם זאת, השימוש במדד שכיח, נפוץ ועשוי לתת תמונה כללית ראשונית העשויה לרמוז על מצב בריאותי כזה או אחר.
מהי אמינות הנוסחה והאם מדד ה- bmi נחשב למדויק
אז נשאלת השאלה עד כמה אמינה הנוסחה איתה מחשבים את מדד ה-BMI ויש לציין כי הנוסחה לוקה בחסר ונעדרים ממנה מספר אלמנטים חשובים כגון:
- נוסחת BMI איננה מתחשבת במגדר ולא מייחסת חשיבות בין גברים ונשים. גברים כידוע עשויים להיות ברוב המקרים בעלי מסת שרירים גדולה הרבה יותר. בהקשר לכך הנוסחה גם לא מתחשבת באחוז השומן ביחס למסת השריר.
- נקודה חשובה נוספת היא כי נוסחת ה-BMI לא מעריכה את אזורי ההשמנה וריכוז השומן השונים. התייחסתי לכך בקצרה בעבר בפוסט הזה המרחיב מעט על מהו שומן בטני ומה ההבדלים בין סוגי השומן השונים והאופן בו הם מתפזרים.
- נקודה חשובה מהותית שיש לציין היא כי השימוש בנוסחת החישוב לא מביאה בחשבון את מצבם הבריאותי של הנבדקים.
- נקודה אחרונה היא כי גיל הנבדקים עשוי גם הוא להשפיע על יחס הרכבי הגוף השונים אך בנוסחה אין אפשרות לשכלל את גיל הנבדקים כך שישתקף בחישוב.
מהי הנוסחה לחישוב מדד ה-BMI
לאחר שנגענו בכמה מהנקודות החשובות הנוגעות לחסרונותיה של נוסחת ה-BMI, כדאי להבין מהי הנוסחה בה משתמשים בכדי לבצע את החישוב.
הנוסחה לחישוב Body Mass Index היא כדלקמן:
משקל חלקי גובה בריבוע
לשם המחשה ניקח לדוגמא, בחור/ה בגובה 1.73 ובמשקל 70 קילוגרמים.
1.73 כפול 1.73 = 2.9929
70 לחלק ל-2.929 = 23.388 או בקיצור 23
כלומר מדד ה-BMI של אותו נבדק/ת הוא 23.
אך הנתון הזה כשלעצמו אינו אומר דבר ויש לגשת אל טבלת הסיווגים ולהציבו על מנת לקבל פענוח.
מחשבון BMI חינמי אונליין
על אף כי זהו חישוב פשוט מאוד, במקום שתוציאו מחשבון ותתחילו להסתבך בחישובים, הנה מחשבון BMI חינמי שתוכלו לבצע באמצעותו את החישוב בפשטות ובקלות!
כל שעליכם לעשות לשם החישוב הוא להזין את הנתונים השונים בתיבות המסומנות ולחשב.
מהם הערכים המקובלים וכיצד נהוג לסווג את תוצאות המדד
לאחר שהזנו את הנתונים הרלוונטיים של הגובה והמשקל שלנו במחשבון או לפי הנוסחה, קיבלנו מספר מסוים אותו יש לפענח באמצעות הטבלה המצורפת מטה. את התוצאה המתקבלת מחישוב נוסחת ה-BMI נהוג לסווג לפי החלוקה הבאה של ערכי המדד:
- תוצאה מתחת 18.5
- תת משקל
- תוצאה בטווח של 18.5-25
- משקל תקין
- תוצאה בטווח של 25-30
- עודף משקל
- תוצאה מעל 30
- השמנת יתר
שוב, חשוב וראוי לציין כי קשה לתת פרשנות מדויקת ואמיתית לתוצאות כשהן ללא נתונים נוספים הנותנים תמונה קלינית רחבה אודות הנבדק ולכן, תמיד יש להתייעץ גורם מוסמך כגון רופא, אחות או תזונאי/ת מוסמכים על מנת לקבל נתונים נכונים ומדויקים המשקפים את מצבך הגופני והבריאותי.
האם תוצאה בטווח הנורמה מהווה ערובה לבריאות תקינה
כאמור כפי שהוסבר קודם לכן, מדד BMI כשלעצמו עשוי לתת רק הערכה שבמקרים רבים איננה מדויקת כלל. על מנת לסבר את האוזן, ישנם כאלה אשר יקבלו תוצאה בטווח של מעל 25 ויסווגו כבעלי עודף משקל, אך בריאים לחלוטין. דוגמא בולטת לכך עשויה להיות מפתחי גוף אשר ניחנים במסת שריר גדולה ומפותחת מהרגיל.
מאידך, גם שיוך לטווח הנורמה ואף לטווח התחתון לא מהווה ערובה לבריאות תקינה שכן יש טיפוסי גוף רזה בעלי השמנה בטנית המקושרת לבעיות בריאותיות ולגורמי סיכון רבים. מושג הנקרא TOFI שזה בעצם ראשי תיבות לרזה מבחוץ אך שמן מבפנים (thin outside fat inside).
להרחבה בנושא, הנה סרטון מעניין מאוד של התזונאי המוכר יאיר להב שעשוי לתת זווית ראיה נוספת.
האם אפשרי לשפר את מדד הבי אם איי
מכיוון שמדד הבי אם איי מושפע אך ורק משני משתנים והם גובה ומשקל, כאשר אנו מעוניינים לשפר את מדד ה-BMI שלנו, יש לנו אפשרות להשפיע רק על נתון אחד וזהו בעצם המשקל ועל מנת שנקבל תוצאה שונה, נצטרך להזין משקל בערך אחר. פעילות גופנית והצמדות לתוכנית תזונה מותאמת מטרות הן הדרכים העיקריות לשנות את הרכבי הגוף שלנו. ידוע למשל כי פעילות גופנית עשויה להיות כלי אפקטיבי למטרות מגוונות וגם בכדי להגדיל את ההוצאה הקלורית בעבור אלו המעוניינים לרדת במשקל. דיווש על אופניים, חתירה במכשירי אליפטי והגדלת רמת הפעילות הגופנית היומית, כל אלה עשויים להיות חלק מאסטרטגיה לירידה במשקל. זאת ועוד, ביצוע אימון התנגדות עשוי להיות כלי אפקטיבי על מנת לעודד בניית מסת שריר, מה שנקרא בשפה המקצועית היפרטרופיה. אימון התנגדות ניתן לבצע באמצעות משקולות, משקל גוף או רצועות כפי שנהוג באימון TRX.
אלטרנטיבות ל-BMI שניתן באמצעותן לבצע הערכת הרכב גוף
מכיוון שמדד BMI עשוי להיות כלי עם לא מעט חסרונות, ניתן ורצוי להיעזר בשיטות נוספות בכדי לבדוק את המדדים השונים שלנו ולמשל:
- שימוש בסרט מדידה כדי למדוד את היקף הבטן ולשלול השמנה בשומן בטני
- הערכת הרכבי גוף במכשיר לדוגמת דקסה עשויה להיות גם אופציה מעולה לשם מדידת אחוזי השומן ומסת השרירים
- גם שימוש באביזרים כגון מכשיר קליפר למדידת קפלי העור בנקודות מקובלות עשוי לתת תמונה טובה יחסית באשר להרכב הגוף השונה
- בדיקת דם לגילוי מרקרים שונים עשויה להיות כלי אפקטיבי נוסף לשם בדיקת מדדים מטבוליים חשובים וגורמי סיכון כגון שומנים בדם, סוכר וכדומה
כך או כך, הדבר הנכון ביותר הינו לפנות לייעוץ רפואי אצל גורם מוסמך בכדי לקבל את הנתונים המדויקים והנכונים אודות מצבך הבריאותי והרפואי.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!