Last Updated on 31 במאי 2023 by יוסי זאבי
כולנו מכירים בחשיבות הפעילות הגופנית בכל שלבי החיים. פעילות גופנית עשויה לתרום לתחומים רבים ולמעשה כיום ישנם מחקרים רבים המדגימים לאילו תועלות מקושרות פעילות גופנית, באיזה מינונים ומאיזה סוגים. הפוסט הבא בשבילכם במיוחד במידה ושאלתם את עצמכם האם פעילות גופנית עשויה לתרום לתפקוד הקוגניטיבי אצל מבוגרים.
מהם היתרונות של פעילות גופנית
לביצוע פעילות גופנית ישנם יתרונות רבים. פעילות גופנית עשויה לתרום לבריאות הגוף והנפש, להעלאת הביטחון העצמי ושיפור איכות החיים הכללית. כאשר מדברים על תרומה של פעילות גופנית לבריאות הגוף ניתן להזכיר תועלות כגון שיפור במערכת הלב והריאה, שיפור במערכת השריר שלד, שיפור במדדי הגוף השונים כגון הרכבי הגוף והיחס שבין שומן לשריר, שיפור בצפיפות העצם, ברמות השומן בדם ובמדדי הסוכר, מקושרת למניעת תחלואה, מקושרת לסיכוי מופחת לדיכאון ועוד.
אילו סוגי פעילות גופנית ישנם ומה ההבדלים ביניהם
פעילות גופנית היא הגדרה כללית לכל פעילות המבוצעת באמצעות שרירי הגוף השונים וכזאת המצריכה שימוש מוגבר באנרגיה, כלומר שריפת קלוריות מוגברת.
ניתן להגדיר כמעט כל פעילות כגופנית ולכן גם:
- ריקוד
- גינון
- עבודות בית
- טיול עם הכלב
- משחקי כדור
- ריקודים
את הרשימה ניתן להרחיב ללא סוף ולכן פעילויות רבות נוספות יחשבו כפעילות גופנית. ניתן להבחין בין סוגים שונים של פעילויות גופניות כאשר ההבדל בין הפעילויות השונות מתבטא במרכיב הכושר אותו נשפר/נשמר או מדויק יותר, במערכת הפקת האנרגיה הדומיננטית יותר בביצוע הפעילות. למשל, פעילות גופנית כגון ריצה או רכיבה תעבוד יותר על מערכת הלב והריאה בעוד שפעילות כגון אימון התנגדות לדוגמת הרמת משקולות או אימון עם רצועות TRX, אימון עם גומיות כושר וכדומה, תעבוד יותר על מערכת השרירים והשלד.
חשוב לציין שאף פעילות איננה מבודדת לחלוטין את המערכת הדומיננטית ותמיד תהיה חפיפה מסוימת בין מערכות הפקת האנרגיה.
למי מומלץ לבצע פעילות גופנית
פעילות גופנית מומלצת בכל שכבת גיל. החל מתינוקות, מתבגרים, מבוגרים בני הגיל השלישי ובכלל באנשים בריאים, אך גם באוכלוסייה עם צרכים מיוחדים – תחת התאמה פרטנית למצב הרפואי. כמובן שלכל שכבת גיל ולכל מצב ישנן את ההמלצות המדויקות הכוללות למשל על איזה מרכיבי כושר כדאי לעבוד בשלב ההתפתחותי ומהם המינונים הרלוונטיים לאותו קהל מתאמנים ספציפי.
האם גם מבוגרים צריכים לעשות פעילות גופנית
בוודאי כי גם מבוגרים צריכים לבצע פעילות גופנית. עם העלייה בגיל חלה הידרדרות גופנית שעלולה לבוא לידי ביטוי באובדן מסת שריר, ירידה בצפיפות העצם ושינויים נוספים האופייניים עם ההתבגרות.
פעילות גופנית היא אחת האסטרטגיות המומלצות לשיפור ומניעה של הנ"ל ולמעשה אימון בגיל הזהב לא שונה מאוד מההמלצות לפעילות אצל אנשים צעירים. לצד אלמנטים נוספים ייחודיים כגון אימון לשיפור נוירולוגי, מהירות תגובה, שיווי משקל ועוד מרכיבים ייחודיים, היא כוללת גם את ההמלצות היותר שכיחות כגון אימון גמישות, התנגדות ואירובי ועוד.
מהו תפקוד קוגניטיבי ומה הקשר לתרגילים לזיכרון
תפקוד קוגניטיבי הוא בעצם אופן התפקוד או הדרך שבה אנו קולטים ומעבדים מידע הנמצא מולנו. מידע ויזואלי, פסיכולוגי, ווקאלי, חושי וכדומה. התפקוד הקוגניטיבי שלנו מתפתח לאורך כל החיים, משתכלל ומשתפר. מרכיבים כמו תורשה וגירויים סביבתיים עשויים גם להשפיע על ההתפתחות והיכולת הקוגניטיבית שלנו.
האם פעילות גופנית עשויה לעזור בתפקוד קוגניטיבי אצל מבוגרים
פעמים רבות עם העלייה בגיל נראה ירידה מסוימת בתפקוד הקוגניטיבי אצל מבוגרים. סקירה שיטתית חדשה ומטה אנליזה ביקשה לבדוק האם פעילות גופנית מסוג אימון התנגדות, עשויה לעזור ולשפר את התפקוד הקוגניטיבי אצל מבוגרים עם תפקוד קוגניטיבי בדרגות שונות.
לשם המחקר נאספו כ-18 מחקרים במבוגרים בני 60 ומעלה שביצעו אימוני התנגדות. המחקרים שנאספו בדרו מבוגרים בעלי תפקוד קוגניטיבי תקין וגם מבוגרים אשר היו בעלי תפקוד קוגניטיבי לקוי.
נמצא כי אימון התנגדות שיפור באופן כללי את התפקוד הקוגניטיבי הן במבוגרים בעלי התפקוד התקין והן באלו בעלי התפקוד הלקוי.
כחלק מהתפקוד הקוגניטיבי נבדק גם יכולתם של המבוגרים במטלות המצריכות זיכרון לטווח קצר (WAIS III) ובמיוחד שינון ספרות.
זיכרון לטווח קצר נבדק באמצעות כלי המדידה "מבחן וכסלר למבוגרים". זהו מבחן המבקש לבדוק בין השאר כיצד משננים רצפים של מספרים. בסגמנט זה של המחקר נראה כי אימון התנגדות הטיב ושיפר את הזיכרון לטווח קצר רק במבוגרים בעלי התפקוד התקין.
.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!